Tre anledningar till att Dreamcast fortfarande lever.

Posted on by Adam Lundgren

3ANLEDNINGAR

Det har gått 16 år sedan Dreamcast släpptes i Europa.
Trots konsolens korta livstid släpptes det över 700 spel i Japan, varav det sista officiella spelet släpptes så sent som 2007 – hela fem år efter att konsolen officiellt dödförklarats av SEGA.
Ändå vägrar konsolen att dö.
Det är dags att lista anledningarna till varför Dreamcasts hjärta fortfarande slår, lika hårt nu som då.

 

aktiv1
Att växa upp under 90-talets första hälft var ingen lätt match. Det fanns två sidor av spelvärlden att välja på. Nintendo eller SEGA.
Nintendo-fanboy eller SEGA-nörd. Du valde sida, och man kunde inte vara på båda.
Denna fighten om vilken hårdvara och de     ss spel som var bäst var oerhört påtaglig, och när Dreamcast släpptes såg många SEGA-fans konsolen som deras revansch.
Saturn hade sålt bra i Japan men i övriga världen, väldigt dåligt. Så pass dåligt att SEGA näst intill inte brydde sig om marknaderna här.
Dessutom var Saturn dyr och det var svårt att övertyga spelarna att köpa den när Playstation var billigare och hade ett betydligt bredare spelutbud.
När Dreamcast släpptes såldes den rekordsnabbt och fick en stark fan base. En fan base som visade sig vägra inse att konsolen slutade produceras 2002.

I och med den social media vi har idag, har Dreamcast-communityt vuxit sig starkare än någonsin.
Onlineforum är borta, Facebook-grupper inne. Sök exempelvis på ”Dreamcast Online”, eller ”Dreamcast Junkyard” och prata med tusentals andra Dreamcast-intresserade!

 

online
SEGA släckte sina servrar något år efter att de slutat tillverka Dreamcast, och i och med att många spel var helt eller delvis utvecklade för just online play försvann anledningen att spela dessa. Men tack vare det oerhört intresserade Dreamcast-communityt, har man lyckats sätta upp privata servrar som man enkelt kan connecta till och återigen få spela spel som Quake 3: Arena och Phantasy Star Online – och det funkar precis lika bra som i slutet av 90-talet. Har du dessutom (den dyra och svåråtkomliga) Broadband adaptern så är lagg ingenting du kommer behöva oroa dig för.
Ett norskt Dreamcast-fan vid namn Petter har dessutom varit i kontakt med företaget som utvecklade spelet Toy Racer, som valde att ge honom de koder och den kunskap som behövdes för att få lägga upp de officiella servrarna – inofficiellt, vilket är helt fantastiskt! Petter jobbar ständigt med att göra fler onlineservrar för Dreamcast-spel tillgängliga, däribland Alien Front Online.
Besök hans hemsida här för den senaste informationen.

 

nya spel3
”Dreamcast är död, länge leve SEGA” minns jag att jag läste i mitten av 2002 när SEGA utannonserade att de officiellt slutat tillverka Dreamcast för att bli en tredjepartsutvecklare.
Och trots att många konsoler har slutat produceras sedan länge (läs Playstation2, Xbox, Gamecube och så vidare) och man inte sett spel till dessa konsolerna på ett årtionde, så släpps det fortfarande spel till drömmaskinen än idag, av indieutvecklare.

DC2015_02
”Elysian Shadows” är ett av de mest ambitiösa spelprojekten till konsolen just nu. Ett spel med grafik inspirerad från Super Nintendo-eran, men istället för att luta sig tillbaka och göra en kopia på exempelvis Final Fantasy, känns spelet betydligt mer modernt och välgjort. Varje person du möter i spelet har en viktig historia att berätta.
Spelet finansierades via Kickstarter och fick in 185.000 dollar, här kan du läsa deras senaste uppdatering samt titta hur det går med utvecklingen.

slave-alpha-5
”SLaVE” är ett FPS i en spelvärld av neonfärger, ungefär som att blanda Doom med Tron-filmerna.
Klicka här för att se en trailer.

elensar_philia
”Elansar” och ”Philia” är Dreamcast-spel som just nu är under utveckling av utvecklaren Hucast. Dessa är del ett och två, två point&click-spel i stil med Myst.

Och dessa är bara ett fåtal av alla spel som släpps detta året till Dreamcast.
Är Dreamcast död? Vem försöker du övertyga?

Leave A Response